Ο Ολυμπιονίκης πρόεδρος του Παναθηναικού

You are currently viewing Ο  Ολυμπιονίκης πρόεδρος του Παναθηναικού

Τον Δεκέμβριο του 1923 εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα για υποχρεωτική απαλλοτρίωση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ώστε να κατασκευαστούν οικίες για τα μέλη του 9ου Συνεταιρισμού αξιωματικών και δημόσιων υπαλλήλων. Ο Παναθηναϊκός δεν έμεινε φυσικά με σταυρωμένα χέρια και ζήτησε από τον ένθερμο φίλο του συλλόγου και βουλευτή Παντελή Καρασεβδά να αναλάβει πρόεδρος του συλλόγου.

Ύστερα από κυρίως δικές του ενέργειες, όχι μόνο η απαλλοτρίωση δεν προχώρησε γλυτώνοντας ταυτόχρονα και τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου στον οποίο επίσης ήταν πρόεδρος, αλλά το γήπεδο της Λεωφόρου παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στους  ”πράσινους”, ύστερα από απόφαση της Δ’ Εθνοσυνέλευσης. Ο Παντελής Καρασεβδάς διατέλεσε πρόεδρος του Παναθηναϊκού δύο περιόδους (1924-1926 και 1928-1930) και η συμβολή του στα διοικητικά της ομάδας ήταν τεράστια.

Γεννήθηκε το 1877 στον Αστακό, σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι και ήταν από τους πρώτους αθλητές του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου.

Στις 28 Μαρτίου του 1896 κατέκτησε στο Παναθηναϊκό Στάδιο το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο άθλημα της σκοποβολής (τυφέκιο 200μ), συγκεντρώνοντας 2.350 βαθμούς.

Η στρατιωτική του δράση ξεκίνησε το 1897 όταν βρέθηκε με την φοιτητική φάλαγγα στην Κρητική Επανάσταση, όπου συνδέθηκε με φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πήρε μέρος το 1897 ενάντια στους Τούρκους, το 1904 – 1906 στον Μακεδονικό Αγώνα, το 1912 στη Σάμο, το 1912 – 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914 στον αυτονομιακό αγώνα της Βορείου Ηπείρου και στη συνέχεια στη Γαλλία στη μάχη του Βερντέν όπου γνωρίστηκε προσωπικά με τον στρατηγό Ντε Γκωλ

Ήταν πάντα στο πλευρό του Ελευθέριου Βενιζέλου και εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής από το 1910 και μετά.

Πέθανε από εγκεφαλική συμφόρηση τον Μάρτιο του 1946 στο Αγρίνιο, με τον δήμο της πόλης να δίνει το όνομά του σε δρόμο κοντά στο κέντρο.

Κοινοποίησε το!