Τα ”λιοντάρια” του ”Σαν Μαμές”

You are currently viewing Τα ”λιοντάρια” του ”Σαν Μαμές”

Σύμφωνα με την παράδοση ο  Άγιος Μάμας ήταν ο πρώτος Χριστιανός που ρίχτηκε στα λιοντάρια, αλλά αυτά αρνήθηκαν να τον φάνε! Δίπλα στην εκκλησία του χτίστηκε το “Σαν Μαμές”, το γήπεδο της σπουδαιότερης ομάδας του κόσμου! Της Αθλέτικ Μπιλμπάο!

Και ποιος άλλος χαρακτηρισμός θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα στον σύλλογο που χρησιμοποιεί από την ημέρα της ίδρυσης του μόνο ποδοσφαιριστές που έχουν καταγωγή από τη Χώρα των Βάσκων και έχει καταφέρει να έχει τόσες διακρίσεις! Και μπορεί τα ερυθρόλευκα στην Ελλάδα να μη μας αρέσουν, αλλά εδώ μιλάμε για αληθινό και όχι γιαλαντζί θρύλο!

Χτες λοιπόν η Μπιλμπάο κατέκτησε για 25η φορά το Κύπελλο Ισπανίας, νικώντας στα πέναλτι τη Μαγιόρκα με 4-2 (κανονικός αγώνας 1-). Μόνο η Μπαρτελόνα έχει κατακτήσει περισσότερα, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης υπολείπεται κατά πέντε! Αν εξαιρέσουμε το Σούπερ Καπ Ισπανίας η Αθλέτικ είχε να κατακτήσει κάποιο τίτλο από το 1984, όταν είχε πάρει το νταμπλ, όπως και ο Παναθηναϊκός στη χώρα μας!

Τότε στον τελικό Κυπέλλου είχε κερδίσει με 1-0 την Μπαρτελόνα. Προπονητής είναι ο γνωστός μας Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος σηκώνει με υπερηφάνεια το Κύπελλο. Ε, όπως και να το κάνουμε, όταν κατακτάς έναν τίτλο με τον ιδρώτα σου… έχει άλλη γλύκα!

ΥΓ Την περίοδο 1968-69 ο Τάκης Οικονομόπουλος είχε κάνει στο “Σαν Μαμές” ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του (νίκη των Βάσκων με 1-0). Το 2017 είχα επιτέλους την ευτυχία να δω από κοντά την Μπιλμπάο και μάλιστα όχι όπου κι όπου και όχι με όποιον κι όποιον … Στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό! Από εκεί και η παρακάτω φωτογραφία!
Κοινοποίησε το!