Η ”πράσινη” ομάδα Ιβάνωφ

You are currently viewing Η ”πράσινη” ομάδα Ιβάνωφ

Στις 13 Οκτωβρίου του 1941, ο Ιβάνωφ, φτάνει στην Αθήνα και αναζητά, τον σύνδεσμό του στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 40. Είχε αφήσει πλέον πίσω του τόσο την κολύμβηση με τον Ηρακλή όσο και τον τίτλο του κορυφαίου πολίστα στην Πολωνία για το 1938, χάρη στις εμφανίσεις του με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Στη διεύθυνση που είχε στο ισόγειο ήταν το ιατρείο του Κώστα Γιαννάτου, ο αδελφός του όμως Δημήτηρης μαζί με τη γυναίκα του Μαριάνα είχαν μετακομίσει. Τους αναζητά στη νέα τους διεύθυνση στο Μεταξουργείο και διαπιστώνει ότι η Μαριάνα ήταν η Πολωνή πρώην συνεργάτιδά του!

Η Μαριάνα Balcerova ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Πολωνίας στην Ελλάδα, συνεργαζόμενη με τις αντίστοιχες Αγγλικές υπηρεσίες και είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τον Δημήτρη Γιαννάτο. Από εκείνο το σημείο και μετά ο σύζυγος της ο οποίος ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την επανίδρυση του τμήματος μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο αδελφός του Κώστας, φίλος και μέλος του ‘’τριφυλιού’’ και ο Μιχάλης Παπάζογλου, ο μακροβιότερος γενικός γραμματέας του συλλόγου, έγιναν  βασικά μέλη της ‘’ομάδας Ιβάνωφ’’, που είχε ως σκοπό τα σαμποτάζ ενάντια στις δυνάμεις κατοχής.

Ύστερα από προδοσία συνελήφθησαν όλοι, με τον Ιβάνωφ και τον Δημήτρη Γιαννάτο να εκτελούνται τη Καισαριανή. Μετά από μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του ιατρικού και αθλητικού κόσμου της  Ελλάδας και όχι μόνο, η ποινή του Κώστα Γιαννάτου και  του Μιχάλη Παπάζογλου μετατράπηκε σε ισόβια. Ο τελευταίος κατάφερε να δραπετεύσει…

* Ο Ιβάνωφ ήταν ένας ανένταχτος αντάρτης.  Έμπαινε στα αεροδρόμια Χασανίου, Τατοίου και Ελευσίνας και έκανε σαμποτάζ. Τον ήξεραν ή ως Αγκόπ, ή ως Τσένογλου, ή ως Παρίση, ή ως Χονδρονόπολο ή ως Παπαδόπουλο ή με κάποιο από τα ονόματα των δεκατεσσάρων ταυτοτήτων του…

Κοινοποίησε το!